Direct naar artikelinhoud

Spectaculaire stijging van toeristen in Nederland, maar spreiden lukt nog niet

De binnenstad van Amsterdam is het decor van vrijgezellenfeesten en segwaytours.Beeld Hollandse Hoogte

Het aantal toeristen uit het buitenland dat Nederland bezoekt neemt zo snel toe, dat sommige plekken overbelast raken. 

Vooral Amsterdam klaagt over drukte en overlast die de leefbaarheid in de stad dreigen aan te tasten. Tegelijkertijd zijn er gebieden die extra bezoekers maar wat graag zien komen. Woensdag houdt de Tweede Kamer een hoorzitting over hoe toeristen beter over het land zijn te spreiden.

In 2017 kwamen er maar liefst 17,6 miljoen internationale bezoekers naar Nederland, zo meldt marketingbureau NBTC, dat verantwoordelijk is voor het internationaal promoten van Nederland als reisbestemming. Ten opzichte van 2016 is het aantal toeristen met 11 procent toegenomen, en voor dit jaar verwacht NBTC nog eens een stijging van 5 procent tot 18,5 miljoen internationale bezoekers.

De groei ligt daarmee veel hoger dan nog maar een paar jaar geleden werd verwacht. In 2014 voorspelde NBTC nog dat pas in 2020 het aantal van 16 miljoen buitenlandse toeristen bereikt zou worden. Dat aantal werd in 2016 al zo goed als gehaald. En de groei zet waarschijnlijk door: het toerismebureau van de Verenigde Naties, UNWTO, verwacht dat het wereldwijde aantal reizigers in 2030 met 50 procent toenemen ten opzichte van 2015. Voor Nederland zou eenzelfde groei leiden tot zo’n 21 miljoen bezoekers in 2030.

Om toeristen buiten de hoofdstad te krijgen, zullen gebieden eerst beter ontwikkeld moeten worden

Nederland als metropool

Die groei biedt economische kansen, stelt NBTC voorafgaand aan de hoorzitting in het parlement, maar dan moeten de toeristen wel beter over het land gespreid worden. De afgelopen jaren is geprobeerd via marketing in het buitenland Nederland als metropool te presenteren. Omdat de afstanden tussen steden zo klein zijn zouden toeristen makkelijk te bewegen zijn om niet alléén in Amsterdam te verblijven.

Die strategie werkt maar beperkt, stelt NBTC nu. Om toeristen buiten de hoofdstad te krijgen, zullen gebieden eerst beter ontwikkeld moeten worden. Op die manier kan toerisme bijdragen aan het nieuw leven inblazen van krimpgebieden, aldus NBTC.

Rusland

Duitsland is nog altijd hofleverancier als het gaat om het aantal bezoekers: vorig jaar brachten 5,2 miljoen (+12 procent) van onze Oosterburen een bezoek aan Nederland. België (2,2 miljoen bezoekers, +5 procent) en het Verenigd Koninkrijk (2,2 miljoen, +7 procent) zijn de nummer twee en drie. Grote groei zat er vorig jaar in het aantal bezoekers vanuit de Verenigde Staten. Een kleine 1,5 miljoen Amerikanen bezocht Nederland, 23 procent meer dan in 2016. Ook de bezoekersaantallen uit Brazilië (+24 procent), China (+23 procent) en India (+24 procent), namen fors toe. Uitschieter was Rusland waar het aantal toeristen naar Nederland met een derde toenam.

Gezamenlijk gaven de internationale toeristen volgens NBTC zo’n 12,9 miljard euro uit. Uit onderzoek uit 2014 blijkt dat de bestedingen doorgaans hoger liggen naarmate toeristen van verder komen. Dat komt door hogere vervoerskosten, maar ze geven ook meer uit tijdens hun verblijf in Nederland. Duitsers en Belgen besteden relatief het minst: zij verblijven vaker op goedkopere locaties als bungalows en campings.