Direct naar artikelinhoud

Oxfam richt commissie op om wangedrag van medewerkers te onderzoeken

Een vrouw loopt langs een muurschildering van Oxfam in Corail, een kamp voor mensen die hun huis verloren zijn na de aardbeving in 2010 op Haïti.Beeld REUTERS

Oxfam International laat een onafhankelijk onderzoek doen naar gevallen van misbruik en wangedrag binnen Oxfam wereldwijd. De organisatie besloot dit na seksueel wangedrag van Oxfam-medewerkers op Haïti, waar een aardbeving duizenden slachtoffers had gemaakt.

De organisatie, waarvan het Nederlandse Oxfam Novib deel uitmaakt, ligt onder vuur omdat medewerkers tijdens een missie in 2010 na een aardbeving in Haïti prostituees bezochten, onder wie minderjarigen. Vervolgens kwamen meer van zulke misstanden aan het licht, onder meer in Tsjaad.

"Wat er in en na Haïti gebeurde, is een ernstige smet op Oxfams naam. Dit gaat ons jarenlang achtervolgen, en terecht", zegt directeur Winnie Byanyima van Oxfam International. De onderzoekscommissie is onderdeel van een uitgebreid actieplan om Oxfams integriteitsbeleid drastisch te versterken en misbruik tegen te gaan.

De hulporganisatie had eerder al een intern onderzoek laten doen naar de misstanden, maar ook daarna maakte Oxfam nog ‘grote fouten’, gaf de organisatie zelf toe. Zo werd een oud-medewerker, ontslagen wegens seksueel wangedrag op Haïti, minder dan een jaar later weer ingeschakeld door Oxfam in Ethiopië. Zowel de Britse overheid als de toezichthouder op liefdadigheidsorganisaties hebben hevige kritiek op het gebrek aan transparantie bij Oxfam. Het Britse ministerie van ontwikkelingssamenwerking dreigt de overheidsbijdrage stop te zetten, als Oxfam niet snel helderheid verschaft over de misstanden binnen de organisatie.

Kwetsbare kinderen

Een groot aantal mensen in Nederland heeft inmiddels zijn steun aan Novib opgezegd wegens het wangedrag van de Britse Oxfam-medewerkers. De Britse adjunct-directeur is naar aanleiding van het wangedrag opgestapt.

Directeur Farah Karimi van Oxfam Novib in Nederland zei zich diep te schamen. "Wij staan naast de meest kwetsbare kinderen, vrouwen en mannen in de meest moeilijke omstandigheden en wij moeten hun de maximale bescherming bieden. Dat Oxfam in meerdere gevallen heeft gefaald om die bescherming te bieden en medewerkers zich zo hebben misdragen is onvergeeflijk en we gaan deze mensen uit onze organisatie bannen."

Minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) zei deze week dat ze in contracten met hulporganisaties protocollen over integriteit wil opnemen. Die afspraken moeten ervoor zorgen dat geld kan worden teruggeëist bij wantoestanden.

Geen sanctie

De Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar Desmond Tutu wil ondertussen niet langer ambassadeur zijn van hulporganisatie Oxfam. Het kantoor van de 86-jarige oud-aartsbisschop liet donderdag weten dat hij ‘diep teleurgesteld is door de mogelijke misdrijven’ bij Oxfam. Eerder deze week zegden al actrice Minnie Driver en muzikant Baba Maal de samenwerking met Oxfam op.

De Belgische Roland van Hauwermeiren, die de hulpmissie in Haïti leidde, nam na bekendwording van het schandaal ontslag, maar kreeg geen disciplinaire sanctie. Een Oxfam-woordvoerder liet tegenover persbureau Belga weten dat Van Hauwermeiren regulier ontslag was verleend ‘omdat hij zonder voorbehoud had meegewerkt aan het onderzoek.’

In een open brief aan de omroep VTM ontkent Van Hauwermeiren dat hij seksfeestjes op Haïti heeft georganiseerd. Wel zei hij er een relatie met een ‘eerbare dame’ gehad te hebben.

Lees ook:

Maandag stapte de onderdirecteur van Oxfam op naar aanleiding van het seksschandaal.