Direct naar artikelinhoud

Japan hervat de walvisvaart

Sea Shepherd-activisten hinderen een Japanse walvisvaarder op zee bij Alaska (2009).Beeld EPA

Japan stapt uit de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC), zodat het land de commerciële jacht op walvissen kan hervatten. Het kabinet heeft dat besluit dinsdag genomen. 

Dat maakte kabinetschef Yoshihide Suga bekend. Volgens hem blijft de jacht beperkt tot de exclusieve economische zone en de territoriale wateren van Japan.

De walvisjacht is niet meer van deze tijd en onnodig
Winston Peters, minister van buitenlandse zaken Nieuw-Zeeland

Japan ligt al langer overhoop met de internationale organisatie, die alleen een aantal bescheiden vormen van jacht toelaat. De commerciële jacht op walvissen is internationaal al ruim dertig jaar verboden, maar Japan doet elk jaar ‘wetenschappelijk onderzoek’ naar de walvis. Het land probeert al tijden om weer toestemming te krijgen voor de commerciële jacht. In september werd het meest recente verzoek van Tokio door de IWC geweigerd.

Excuus

De Japanners worden ervan beschuldigd dat ze de wetenschap enkel als excuus voor de jacht gebruiken. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag bestempelde in 2014 de Japanse walvisvangst nog als illegaal.

Japan stapt eind juni op uit de commissie en hervat met ingang van juli de commerciële jacht, zo liet Suga weten. “De walvisjacht zal worden uitgevoerd in overeenstemming met de internationale wetgeving en binnen de vangstbeperkingen die zijn berekend volgens de door de IWC goedgekeurde methode, om negatieve effecten op walvisachtigen te voorkomen’’, zei de kabinetschef.

Japan heeft in de afgelopen jaren onder meer gejaagd in de Antarctische Oceaan gejaagd. Vooral Nieuw-Zeeland en Australië zijn daar fel op tegen. De jacht in rond de zuidelijke pool wordt gestaakt, zei Suga. De Nieuw-Zeelandse minister van buitenlandse zaken, Winston Peters, is blij dat Japan uit de zuidelijke regio vertrekt, maar hij sprak in het algemeen zijn teleurstelling uit over het besluit om de commerciële walvisvaart te hervatten. “De walvisjacht is niet meer van deze tijd en onnodig”. 

Uit de pas

Een woordvoerder van milieuorganisatie Greenpeace veroordeelt het besluit en zei dat Japan uit de pas loopt met de rest van de internationale gemeenschap. “En al helemaal met de maatregelen die nodig zijn om de toekomst van onze oceanen en deze majestueuze wezens veilig te stellen.” 

Het Japanse besluit is ook opmerkelijk, omdat het land verklaard voorstander is van multilateralisme en diplomatie. Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in Tokio liet weten: “Het is niet zo dat we voortaan niets met de IWC te maken willen hebben en we zijn niet van plan om af te stappen van elke vorm van internationale samenwerking”.

Het Aziatische land beschouwt het eten van walvis als een onderdeel van zijn cultuur. Ook Noorwegen en IJsland jagen nog altijd op de zeezoogdieren.

Lees ook:

Voor- en tegenstanders bespreken de jacht op walvissen

Voor- en tegenstanders van de walvisvaart bespreken de mogelijkheid om ‘duurzame jacht’ te hervatten. Japan is fel voorstander, Australië moet er niets van weten.

Japan verzoekt om einde verbod op commerciële walvisjacht

Japan wil een einde aan het verbod op de commerciële walvisjacht. Daartoe heeft het land een voorstel ingediend op een internationale conferentie in Brazilië.