Direct naar artikelinhoud

Boosheid op Schiermonnikoog: toch weer zoektocht naar gas

Protest tegen gasboringen bij Schiermonnikoog in 2016.Beeld anp

Een Brits bedrijf onderzoekt of er gas te winnen is bij de Wadden. Tegenstanders voelen zich overvallen.

Tegenstanders van gasboringen bij Schiermonnikoog voelen zich overvallen door de aankondiging van een tweede proefboring, eind deze week. Die boring wordt gedaan door het Britse energieconcern Hansa Hydrocarbons. Dit weekend vertrok een boorplatform van IJmuiden naar de locatie, 18 kilometer ten noorden van het eiland. Dat meldt de Werkgroep Horizon Schiermonnikoog.

Het zou gaan om 6 miljard kubieke meter aardgas, en mogelijk een veelvoud daarvan. De tweede proefboring moet aantonen hoeveel winbaar gas er zit

Een jaar geleden was er nog opluchting op ‘Schier’. Het grote energieconcern Engie maakte toen bekend af te zien van een proefboring naar aardgas, ondanks toestemming van de rechter. Engie noemde hoge kosten en lokale weerstand als redenen om toch niet te gaan boren.

Nu staat gaswinning opnieuw op de agenda. Het gaat mogelijk om een groot project. Hansa Hydrocarbons, Energiebeheer Nederland (EBN) en Oranje-Nassau Energie deden in september boven Schiermonnikoog de grootste Nederlandse gasvondst in 25 jaar. Het zou gaan om 6 miljard kubieke meter aardgas, maar in totaal mogelijk een veelvoud. De tweede proefboring moet nu aantonen hoeveel winbaar gas er in totaal zit.

'Een overval'

Het ministerie van economische zaken en klimaat (EZK) stemt in met de proefboring. EZK meldde vrijdagochtend dat de werkzaamheden rond de boring op 16 februari starten en twee tot vier maanden duren. De tegenstanders zeggen dat Hansa Hydrocarbons hen pas vrijdagmiddag laat op de hoogte stelde. “Een overval”, aldus een woordvoerder. Tijd om ertegen te protesteren is er niet. Het gaat om een exploratieboring naar aardgas, met een mobiel boorplatform, om te kijken hoeveel gas er te winnen is.

De gemeente Schiermonnikoog noemt de proefboring onafwendbaar. De werkgroep hoopt dat de proef tegenvalt, zodat er geen commercieel gasproject komt. De werkgroep is niet alleen tegen boringen omdat daarbij in het kwetsbare gebied chemische stoffen worden gebruikt. De groep vindt dat Nederland zich moet richten op een duurzame energievoorziening om klimaatverandering tegen te gaan. 

Lees ook:
Energiegigant Engie trok zijn plannen om bij Schiermonnikoog naar gas te boren in na maandenlange gesprekken met natuurorganisaties.