Direct naar artikelinhoud
Inauguratie

Live: Rellen in Washington rond inhuldiging Trump

President Trump legt de eed af, naast zijn vrouw en kinderen.

Donald John Trump is officiëel de 45e president van de Verenigde Staten. Met zijn linkerhand op de bijbel en zijn rechter in de lucht heeft de voormalig zakenman onder het oog van vele duizenden mensen de presidentiële eed afgelegd. In zijn toespraak beloofde hij dat Amerika weer op de eerste plaats komt. Na de plechtigheid raakten actievoerders slaags met de politie.

"Ik, Donald John Trump, zweer plechtig dat ik het ambt van president van de Verenigde Staten trouw zal uitvoeren, en dat ik mijn best zal doen om de Constitutie van de Verenigde Staten te behouden, te beschermen en te verdedigen. Zo waarlijk helpe mij God almachtig." Sinds het uitspreken van deze woorden mag Trump zich de machtigste man van een van de machtigste naties ter wereld noemen. Kort daarvoor werd Mike Pence geïnaugureerd als 48e vice-president van de Verenigde Staten.

In zijn ongekend felle toespraak beloofde Trump de Amerikaanse bevolking dat het volk weer op de eerste plaats komt. "We zullen Amerika weer sterk maken. We zullen Amerika weer rijk maken. We zullen Amerika weer trots maken. We zullen Amerika weer veilig maken. En ja, samen zullen we Amerika weer groot maken."

De nieuwe president sprak van een bijzondere dag, "omdat niet alleen de macht wordt overgedragen van de ene regering aan de andere, maar omdat de macht van Washington DC wordt overgedragen aan het volk''. "Al te lang heeft een kleine groepje de macht in handen, terwijl het volk de lasten draagt. Washington bloeide, maar het volk kon er niet van meegenieten.'' Trump beloofde dat dat allemaal anders zal gaan. "Dit moment is jullie moment. Dit is jullie dag, dit is jullie viering. En de Verenigde Staten: dat is jullie land."

Kopje thee

Voordat Trump vanochtend St. John's Episcopal Church verliet na het bezoeken van een vroege kerkdienst, deed scheidend president Barack Obama voor de laatste keer in zijn termijn de deur van het Oval Office - het presidentiële kantoor - achter zich dicht. Daar liet hij volgens oud gebruik een handgeschreven brief achter voor zijn opvolger. Obama verliet het kantoor via de buitenzijde van het pand, waarna hij zich richting de hoofingang verplaatste.

Daar ontving hij - vergezeld door first lady Michelle - Donald Trump en zijn vrouw Melania. "Meneer president-elect, hoe gaat het met u?", zei Obama enthousiast tegen Trump. "Het is goed om je te zien." Deze woorden werden gevolgd door een omhelzing, waarna beide koppels het Witte Huis binnen gingen. Daar werd vervolgens een kopje thee (of iets anders naar keuze) met elkaar genuttigd, alvorens het gezelschap naar het Capitool vertrok.

Tekst loopt verder na onderstaande video.

Controversiële dominee

De dienst in St. John's Episcopal Church werd voorgezeten door pastoor Robert Jeffress, bekend om zijn controversiële uitspraken over moslims, katholieken, mormonen en de LHBT-gemeenschap. Jeffress heeft actief campagne gevoerd voor Donald Trump in zijn thuisstaat Dallas. Hij verklaarde in het verleden onder meer dat Obama "de weg had geplaveid voor de Antichrist", dat de Islam een "kwaadaardige religie" is, dat de katholieke kerk "wordt geleid door Satan" en dat homoseksuelen "een armzalig en vieze manier van leven hebben."

Aanstaand vice-president Mike Pence tweette enkele foto's tegen het einde van zijn bezoek aan de kerk. "Wij beginnen deze historische en nederige dag zoals elke andere, met een moment van reflectie en gebed", voegde hij daaraan toe. Kort daarna kwamen ook hij en zijn vrouw aan bij het Witte Huis, waar ze welkom werden geheten door vice-president Joe Biden en diens partner. "Dankbaar voor de steun van Biden en zijn vrouw tijdens de transitie. Fijn dat ze mij en mijn vrouw welkom heten tot het Witte Huis", tweette hij daarna.

Rellen
Na de beëdiging van Trump is het vrijdag in Washington tot rellen gekomen. Actievoerders raakten slaags met agenten, die in groten getale aanwezig zijn. Twee politieagenten raakten licht gewond. Bijna honderd mensen zijn aangehouden en de politie zette traangas en flitsgranaten in om de menigte uiteen te drijven.

Al voor de ceremonie van start was gegaan was het onrustig in het politieke hart van de VS. Een groep van ongeveer vijfhonderd in het zwart geklede betogers had het voorzien op winkelruiten en auto's. Onder andere een filiaal van McDonald's en een winkel van Starbucks moesten eraan geloven. Agenten kregen flessen en stenen naar het hoofd gegooid. Ook werden er brandjes gesticht op straat. De demonstranten zouden met hamers en breekijzers bewapend zijn.
De onrust hield aan en ook na de toespraak van Trump kwam het tot rellen. In de stad hangt volgens Amerikaanse media een gespannen sfeer. De oproerpolitie heeft al charges uitgevoerd en de politie probeert de actievoerders weg te krijgen van de route waar later op de dag een parade voorbij komt.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Dit artikel zal gedurende de dag worden bijgewerkt.

Agenda (Nederlandse tijd)

- Bezoek aan St. John's Episcopal Church, gevolgd door processie naar het Capitool; 14.30 uur
- Aanvang inauguratieceremonie, gevolgd door diverse optredens; 15.30 uur
- Religieuze leiders doen hun zegje over Donald Trump; 17.30 uur
- Inauguratie van vice-president Mike Pence; iets voor 18.00 uur
- Inauguratie van president Donald Trump; 18.00 uur
- Presidentiële toespraak van Donald Trump; rond 18.15 uur
- Inaugurele lunch in het Capitool; rond 19.00
- Inaugurele Parade over Pennsylvania Avenue richting het Witte Huis; direct na de lunch
- Inaugurele gala's in Washington; vanaf 01.00 uur

De inauguratie van Donald Trump is vrijdag 20 januari 2017 vanaf 17.15 uur live te volgen via NOS op NPO 1 en diverse online kanalen. Volgt u het liever in het Engels? Dan kunt u de gehele dag terecht bij CNN of vanaf 17.00 (Nederlandse tijd) bij BBC One.