Direct naar artikelinhoud
Column

Deze windmolen gaat me zeker geen windeieren leggen

Wind en zon: voortaan maken ze me allebei blij.Beeld Vincent Dekker

De wind mag me voortaan flink in mijn gezicht blazen. In de beste oud-Hollandse tradities ben ik namelijk mede-eigenaar geworden van een windmolen. Zon of wind, het is nu allebei goed.

Het is bijna op de dag af zeven jaar geleden dat ik besloot zonnepanelen op mijn dak te leggen, en daarover dit weblog 'Vincent wil zon' ben gaan bijhouden. Het zijn zeven vette jaren geworden, dat wil zeggen: met meer zon en meer zonnestroom dan ik toen heb voorzien. 

Of er nu zeven magere zonnejaren aankomen, weet ik niet, maar ik heb me er in ieder geval tegen gewapend. Deze week heb ik een paar certificaten van een windmolen in Alkmaar gekocht. Vlak bij het stadion van voetbalclub AZ (wie kent de plek niet...) staan vier vrijwel nieuwe turbines, en één daarvan is deels overgenomen door energiecoöperaties uit de directe omgeving. Daaronder 'mijn' Bergen Energie, en via deze coöperatie heb ik zelf weer een paar certificaten kunnen aanschaffen.

Al met al komt de nieuwe energiewereld voor mij al heel dichtbij

Ik moet zeggen: het voelt goed om me nu een beetje molenaar te kunnen noemen. Op dagen dat er weinig zonnestroom van mijn dak komt, zoals nu in december, draag ik voortaan toch ook bij aan de opmars van duurzame energie. Zoals ik recent al kon melden ben klant geworden van de nieuwe energiemaatschappij |om die door tal van energiecoöperaties samen is opgericht. Al met al komt de nieuwe energiewereld daarmee voor mij al heel dichtbij.

De stroom van de windmolen wordt niet verrekend via een postcoderoos-systeem of iets dergelijks, en ik kan dus ook niet salderen. Maar dat hoeft ook niet, want de opbrengst van mijn zonnepanelen dekt op jaarbasis al zo'n beetje mijn hele stroomverbruik. Nee, de 'Windmolen Boekel', zoals het project heet, is een eenvoudige belegging. De molen is twee jaar oud en gaat in principe nog 18 jaar mee. Als het goed is ontvang ik de komende 18 jaar naast mijn inleg zo veel geld terug dat ik omgerekend een rendement van 5 procent per jaar maak. 

Als het rendement tegenvalt, heb ik toch nog het gevoel dat ik bijdraag aan het vergroenen van onze energie

Voor die 5 procent haalt een grote belegger ongetwijfeld zijn neus op. Maar voor kleine spaarders is dat toch het tienvoudige van wat je momenteel aan rente op je spaarrekening krijgt. Bovendien zou de 'Boekel' over 18 jaar misschien nog wel een paar jaar kunnen doordraaien, en dan stijgt het rendement snel. 

Ja, je loopt enig risico en het kan uiteindelijk tegenvallen. Maar als dat gebeurt heb je nog altijd het gevoel dat je hebt bijgedragen aan het vergroenen van ons energiesysteem. En dus durf ik hier de stelling aan dat deze windmolen mij hoe dan ook geen windeieren gaat leggen.

Lees ook: Bijna alle stroom kan van wind en zon komen

In zijn weblog Vincent wil Zon belicht Vincent Dekker allerlei innovaties en ontwikkelingen op het gebied van groene energie, dichtbij en ver van huis.