Direct naar artikelinhoud

Wijkagent bewijst: medeleven bestaat

Martijn Berendsen, wijkagent in DordrechtBeeld Twitter @pol_berendsen

Een 'lieverd' werd hij genoemd, een 'held', een 'kanjer'. Maar Martijn Berendsen, wijkagent in Dordrecht, wist even niet meer wat hij moest doen, zondag rond zes uur. 

Hij had een vrouw aangetroffen op straat, van buitenlandse komaf en dement, en het lukte hem niet opvang voor haar te vinden. "Slaapt als 't tegen zit op straat", twitterde hij in arren moede. "Wie denkt mee, want we lopen behoorlijk tegen dichte deuren aan."

Dat bleef niet onopgemerkt, zo'n vijftienhonderd mensen reageerden. Veel mensen kwamen met tips, iemand bood aan een hotelkamer voor de vrouw te betalen, een ander meldde een logeerkamer vrij te hebben. "Geweldig hoe dit leeft", reageerde Berendsen tegen tienen. "Hartverwarmend." En nog later – het was inmiddels ruimschoots middernacht geweest – kon hij melden dat er opvang was gevonden. "Nu naar m'n eigen onderdak. Truste."

Twitter bericht wordt geladen...

Maar woordvoerster Christien ter Linde van de gemeente Dordrecht is niet alleen maar blij. Want voor de gemeente hadden de twitteraars weinig lieve woorden over, die kreeg juist veel kritiek. Hoe kan zoiets gebeuren, tenslotte, een demente vrouw zonder onderdak? Maar, zegt de woordvoerster, "al die tips waren nergens voor nodig, zonder die tweet van de wijkagent zou er ook echt wel opvang zijn gevonden."

Uiteindelijk worden zulke gevallen altijd wel opgelost, zegt ook politiewoordvoerster Marjan Koert. "Die tweet was misschien niet de handigste actie, nee", zegt zij. "Er zat waarschijnlijk ook wat frustratie achter, want de politie heeft veel te stellen met verwarde mensen. Maar deze wijkagent handelde met de beste bedoelingen."

Achteraf ziet ook Ter Linde de zonnige kant. "Al die lieve berichtjes – er bestaat dus nog veel medeleven in Nederland", zegt ze. "Dankzij die tweet van de wijkagent weten we dat nu weer."

Twitter bericht wordt geladen...