Direct naar artikelinhoud

Cyril Ramaphosa volgt Zuma op als president van Zuid-Afrika

De nieuwe president van Zuid-Afrika, Cyril Ramaphosa.Beeld AFP

Daags na het aftreden van Jacob Zuma is miljonair Cyril Ramaphosa door het parlement van Zuid-Afrika gekozen als nieuwe president van het land. Ramaphosa, lid van het ANC, de grootste partij van het land, was al de vicepresident. 

De 65-jarige Ramaphosa legde donderdagmiddag de eed af. In een reactie zei hij 'nederig het grote privilege te aanvaarden om het volk te dienen'. Ramaphosa bekleedt de functie voorlopig tot 2019, wanneer er nieuwe presidentsverkiezingen worden gehouden.

De nieuwe president neemt het stokje over van Jacob Zuma (75) die woensdag met tegenzin zijn aftreden bekendmaakte. Hij deed dit onder druk van zijn partij, nadat hij in opspraak was geraakt door een reeks corruptieverdenkingen. Vanochtend ontving de voorzitter van het parlement Zuma's officiële ontslagbrief.

De nieuwe president Cyril Ramaphosa is een begaafd tacticus

Ramaphosa's beleidsspeerpunten omvatten de aanpak van corruptie, het herstellen van de economische groei, meer samenwerken met bedrijven en het wegnemen van de raciale spanningen in het land. Naar verwachting spreekt Ramaphosa vrijdag voor het eerst het land uitgebreid toe.

Begaafd tacticus

De nieuwe president is een begaafd tacticus. Dat bleek al begin jaren negentig, toen hij als hoofdonderhandelaar van Nelson Mandela de witte apartheidsregering wist te overtuigen de politieke macht uit handen te geven. Diezelfde gave bracht hem eind vorig jaar het ANC-partijleiderschap. 

Dit betekende het begin van het einde voor Zuma. Al moest Ramaphosa tactisch te werk gaan, want Zuma’s achterban bleef omvangrijk binnen het ANC. Ramaphosa probeerde daarom te onderhandelen met Zuma. Toen die weigerde af te treden, dreigde Ramaphosa hem vorige week daartoe te dwingen.

Maar vlak voordat de ernstig verdeelde partijtop bijeenkwam, gaf hij Zuma snel een tweede onderhandelingskans. Daarin gaf Ramaphosa geen strobreed toe. Dus duurden de onderhandelingen lang en groeide het ongeduld in het land. De algemene peiling liet zien dat Zuma erg impopulair was.

Ramaphosa zal beseffen dat hij zijn tactische gave hard nodig zal blijven houden. Het ANC is verdeeld over alles

Onrechtvaardigheid

Zuma zei vandaag op televisie dat hij 'op onrechtvaardige wijze tot slachtoffer wordt gemaakt'. Hij bood aan in juni te vertrekken. Het klonk als een laatste wanhoopspoging om zijn bondgenoten binnen de ANC-parlementsfractie te overtuigen tegen de motie te stemmen. Zuma zei ermee: ik ga, maar laat me mijn eigen moment kiezen.

Zijn opvolger zal morgen de Zuid-Afrikaanse troonrede mogen uitspreken. De week erop volgt de begrotingstoespraak. Een ideale gelegenheden voor Ramaphosa om zijn nieuwe koers voor het land uiteen te zetten. Toch zal hij zich beseffen dat hij zijn tactische gave hard nodig zal blijven houden. Het ANC is namelijk verdeeld over alles: economisch beleid, herverdeling van land, energiebeleid, corruptiebestrijding.

Lees ook: 

Het geduld met president Zuma was op. De gehaaide tacticus Ramaphosa dwong hem woensdag te vertrekken.