Direct naar artikelinhoud

Erdogan richt pijlen op seculiere oppositiepartij

Erdogan richt pijlen op seculiere oppositiepartij
Beeld AP

President Erdogan neemt de seculiere oppositiepartij CHP onder vuur in de hoop nationalistische kiezers te kapen.

Normaal gesproken gaat de verkiezing van een provinciale afdelingsvoorzitter in Turkije zonder al te veel ophef voorbij. Maar niets is normaal in de huidige Turkse politiek. Nadat Canan Kaftancioglu door de seculiere oppositiepartij CHP in Istanbul in haar nieuwe functie gekozen was kreeg ze eerst een publieke haatcampagne over zich heen en vervolgens een onderzoek van de openbaar aanklager aan haar broek.

Aanleiding vormen twee tweets die Kaftancioglu enkele jaren geleden schreef. In de ene kondigde ze aan de herdenking van de Armeense genocide bij te wonen. In de andere noemde ze de staat een seriemoordenaar. Dit naar aanleiding van de dood van Berkin Elvan, de tiener die tijdens de Gezipark-protesten werd neergeschoten door een politieagent met een traangasbusje en in 2014 overleed.

President Erdogan greep de gelegenheid te baat om Kaftancioglu en haar partij de les te lezen: "Door van een Armeense genocide te spreken, wordt ons volk en onze geschiedenis door het slijk gehaald", zei hij tijdens een wekelijkse partijbijeenkomst.

Door van een Armeense genocide te spreken, wordt ons volk en onze geschiedenis door het slijk gehaald.
President Erdogan tegen Canan Kaftancioglu van oppositiepartij CHP

Ook werd Kaftancioglu beschuldigd van het steunen van terreur. Ze was (lachend) vastgelegd met de inmiddels gevangen leider van de pro-Koerdische HDP, Selahattin Demirtas. In een toespraak bij de aanvaarding van haar nieuwe baan wierp ze de aanvallen koeltjes van zich: "Als gekozen volksvertegenwoordiger en verdediger van vrouwenrechten en mensenrechten bepaal ik zelf met wie ik op de foto ga."

Onder vuur

Na de mislukte couppoging van 15 juli 2016 was het eerder vooral de pro-Koerdische HDP die onder vuur kwam te liggen. Dat gebeurde in de nasleep van verkiezingen waarbij de HDP de AKP van Erdogan dwars had gezeten. Parlementariërs en lokale bestuurders van die partij werden uit hun ambt ontheven en vastgezet. De afgelopen weken werden ook verschillende (deel)burgemeesters van de CHP per nooddecreet vervangen.

Dat Kaftancioglu en haar partij doelwit worden gemaakt is niet toevallig. Erdogan bevindt zich in een lastig parket. De alliantie van zijn AKP met de ultranationalistische MHP moet hem bij verkiezingen in 2019 het opgewaardeerde presidentschap opleveren. Vorig jaar stemde een krappe meerderheid via een referendum voor meer macht voor de president. Bij de verkiezingen in 2019 wordt er voor het eerst zo'n machtige president gekozen. De daarvoor noodzakelijke 50 procent van de stemmen is in de peilingen voor Erdogan ver weg.

Vandaag of morgen kunnen we met de noodtoestand in de hand meer politieke ontslagen zien.
Rusen Cakir, journalist

Daarom wil hij nu via een zorgvuldig georkestreerde campagne nationalistische kiezers bij de CHP wegkapen, stelt journalist Rusen Cakir. In een uitzending op zijn YouTube-kanaal Medyascope - het enige medium waarop hij zijn journalistieke werk nog kan doen - noemt hij verdere repressie van de CHP waarschijnlijk. "Vandaag of morgen kunnen we met de noodtoestand in de hand meer politieke ontslagen zien", aldus Cakir.