Direct naar artikelinhoud

De rust is terug in Turkije, de vrede niet

De rust is terug in Turkije, de vrede niet

De Turkse regering heeft, twee dagen na de mislukte staatsgreep, weer de macht over heel Turkije. De couppoging heeft volgens een bron bij de Turkse regering aan 290 mensen het leven gekost. Ook kostte die 2.745 rechters en aanklagers hun baan en ruim 6.000 mensen - waaronder veel militairen - hun vrijheid.

In Istanbul zouden nog enkele kleine groepen militairen zijn die zich nog niet hebben overgegeven, maar de regeringsambtenaar zegt tegen persbureau Reuters dat hij verwacht dat dit snel zal gebeuren.

Over alle andere grote steden heeft de regering weer de volledige controle. "Alles zal weer snel bij het oude zijn in ons land", zegt vice-premier Mehmet Simsek op zijn Twitter-account. "Wij staan sterk, met steun van onze bevolking en verstevigde politieke stabiliteit."

Onder de 265 doden zijn 104 coupplegers en hun aanhangers. De overige 161 doden zijn vooral burgers en politieagenten. Nog eens 1.400 mensen zouden gewond zijn geraakt. Dat heeft premier Binali Yildirim zaterdagavond gezegd.

In Istanbul heerste zaterdagavond een feeststemming. Duizenden mensen verzamelden zich op het Taksimplein om het mislukken van de staatsgreep te vieren. Ook in tal van andere Europese steden zijn mensen zaterdag de straat op gegaan om te protesteren tegen de couppoging. Onder andere in Parijs, Brussel, Rotterdam en Berlijn verzamelden betogers zich op straat.

Twitter bericht wordt geladen...

Gülen
Erdogan beschuldigt de invloedrijke geestelijke Fethullah Gülen ervan achter de couppoging te zitten. De in de VS woonachtige Gülen ontkent iets met de putch te maken te hebben.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry is niet gecharmeerd van de beschuldigingen van de Turkse regering aan het adres van de VS. De Turkse regering heeft de VS om het uitleveren van Fethullah Gülen gevraagd, de Turkse minister Suleyman Soylu suggereerde zaterdag dat de Verenigde Staten achter de mislukte staatsgreep zat.

Dat zorgde voor ergernis bij Kerry. Die zei dat de Turken eerst maar eens met hard bewijs moeten komen. Volgens AP heeft Kerry zijn Turkse collega Mevlut Cavusoglu laten weten dat "elke insinuatie over betrokkenheid van de VS bij de couppoging volslagen onjuist is en schade toebrengt aan de bilaterale betrekkingen tussen beide landen".

Erdogan weerde zich op zijn beurt op de Turkse televisie dat Turkije nooit moeilijk doet over Amerikaanse verzoeken tot uitlevering van 'terroristen'.

Luchtmachtbasis
Turkije sloot het luchtruim na de mislukte couppoging en legde daarmee ook het vliegverkeer plat dat vanuit de luchtmachtbasis Incirlik bij Adana bombardementen uitvoert op IS.

De VS wil de luchtmachtbasis zo snel mogelijk weer operationeel krijgen. "In de tussentijd past het centraal commando van de VS de vliegacties in de strijd tegen Islamitische Staat aan om te zorgen dat het verlies aan effect klein blijft", zei de woordvoerder van het Pentagon Peter Cook zaterdag.

De rust is terug in Turkije, de vrede niet
De rust is terug in Turkije, de vrede niet