Direct naar artikelinhoud
Natuurdagboek

Katten killen honderd miljoen vogels

Katten killen honderd miljoen vogels
Beeld Foto Thinkstock

De 3.500.000 huiskatten in Nederland doden met zijn allen ieder jaar naar schatting 100.000.000 vogels. 

Geen wonder dat hele woonwijken vogelvrij kunnen worden verklaard. Na deze constatering kan ik boze brieven verwachten, want voor veel mensen zijn katten heilige dieren. Voor mij niet, al heb ik volstrekt geen hekel aan katten, integendeel: ik zit vaak met een kat op schoot. Katten zijn prachtige dieren, met een soms nog wilde kattigheid. Die komt vooral boven bij het zien van vogels, muizen, kikkers, vlinders, libellen en alle andere kleine dieren.

Daar is niet tegenop te broeden

Honderd miljoen vogels per jaar, daar is niet tegenop te broeden. Merels zijn de enige tuinvogels die niet in holen broeden en zich toch zo voortvarend voortplanten dat ze zich in tuinen handhaven. Het zou ook kunnen dat hun door katten uitgedunde gelederen steeds aangevuld worden uit parken en bossen.

Schuld

Daarnaast zijn er spreeuwen, kauwen, huismussen, kool- en pimpelmezen die in holen broeden en pas na het uitvliegen door katten gepakt worden. Op kauwen na leven die soorten kort. Mezen leven maar twee jaar en krijgen zoveel jongen, dat ze hun verliezen in kattenklauwen nog net kunnen bijbenen. Spreeuwen laten hun jongen allemaal tegelijk uitvliegen, zodat katten klauwen tekortkomen. Toch zijn katten de grootste doodsoorzaak van spreeuwen, voor zover doodsoorzaken vast te stellen zijn. Een derde van de dode spreeuwen was slachtoffer van katten.

Ik heb katten gezien met in hun bek ijsvogels, karekieten, houtsnippen en eendjes, veel jonge eendjes. We geven er liever kraaien, eksters en reigers de schuld van, want katten zijn ons heilig. Maar ook heilige dieren kunnen killers zijn.

tekst loopt door onder de foto

Schootkat op jacht.Beeld Koos Dijksterhuis

Katten afschrikken met water is lastig. Ik kreeg een kattenverjager die voor katten (en sommige andere dieren) onverdraaglijk hoog zou piepen. Op de foto ziet u of dat werkt. Intussen wacht ik met de kat op schoot de brieven af.

Iedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit. Lees hier andere aflevering van zijn Natuurdagboek.