Direct naar artikelinhoud

Moslim start knuffelactie in Manchester

Blogger Baktash Noori wacht op straat in Manchester op zijn volgende omhelzing. Zijn actie was volgens de jonge moslim onder meer bedoeld om de gemeenschappen in de stad samen te brengen.

Een jonge moslim heeft na de aanslag in Manchester geblinddoekt mensen omhelsd in het centrum van de stad. Tientallen voorbijgangers stapten volgens de lokale krant Manchester Evening News op blogger Baktash Noori af om steun te betuigen.

Noori trok na de aanslag de stad in om zoveel mogelijk mensen te knuffelen. Hij deed een blinddoek om en nam plaats naast een bord met het opschrift 'Ik ben een moslim en ik vertrouw je. Vertrouw je mij genoeg voor een omhelzing?'

De actie was volgens de jonge moslim onder meer bedoeld om de gemeenschappen in de stad samen te brengen. Hij wilde laten zien dat ook moslims geschokt zijn door de aanslag. Noori stelde dat de hatelijke opmerkingen die na de aanslag op internet verschenen, hem pijn deden.

Noori deed een blinddoek om en nam plaats naast een bord met het opschrift 'Ik ben een moslim en ik vertrouw je. Vertrouw je mij genoeg voor een omhelzing?'

Noori liet het effect van zijn actie filmen, en plaatste een videofilmpje met uitleg en de reacties van het publiek op het internet. Op de beelden is te zien hoe mensen van allerlei leeftijden en afkomst hun armen om de man heen slaan. 

Ouderen, scholieren en jonge kinderen staan zelfs in de rij voor een omhelzing. "Natuurlijk vertrouw ik je", roept een vrouw die zich in zijn armen werpt. "Wat je doet is prachtig", zegt een getatoeëerde man tegen Noori.

De blogger stond enkele dagen in het stadscentrum en vertelde de krant dat hij aanvankelijk bloednerveus was, maar dat sloeg om nadat hij de eerste omhelzing had gekregen. "Na de aardige opmerking van de man in de video, voelde ik me een stuk beter", zei Noori. Veel voorbijgangers reageerden volgens hem emotioneel. 

"Het is geweldig wat je doet", zegt een getatoeëerde man tegen de actievoerende blogger. Ook veel anderen hadden warme woorden voor de actie.