Direct naar artikelinhoud

Arib roept Kamerleden op tot fatsoen

Kamervoorzitter Khadija Arib en premier Mark Rutte bij het begin van de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen 2018.Beeld ANP

Kamervoorzitter Khadija Arib heeft vrijdagochtend een opmerkelijke oproep aan de Tweede Kamer gedaan: voer het debat fatsoenlijk. Ze deed dat bij aanvang van de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen.

Arib verwees naar afgelopen woensdag, toen PVV-leider Geert Wilders en fractievoorzitter Tunahan Kuzu van Denk hard met elkaar in aanvaring kwamen. Wilders noemde Kuzu ‘het vergif van deze samenleving’ en de leden van Denk moesten ‘oprotten’ uit Nederland. Vervolgens begon Wilders over het privéleven van D66-collega Alexander Pechtold.

De Kamervoorzitter zag het woensdag geïrriteerd aan. Vandaag begon ze de vergadering met een verklaring. Ze heeft gisteren "veel brieven en e-mails uit het hele land gekregen", zei ze. “Mensen ergeren zich ontzettend. Ze vinden ons Kamerleden grof en hard. Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om met respect met elkaar om te gaan.”

Ook CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma protesteerde, eerder deze week, hardop tegen verruwing in de Kamer. Woensdag verweet hij Wilders grenzen te benaderen ‘en eigenlijk overschreden’. Buma, refererend aan de Algemene Beschouwingen: “Het wordt op scholen uitgezonden; die kijken naar dit debat. Dan kunnen we natuurlijk met z'n allen zeggen 'degene die het vaakst in beeld is, wint', maar volgens mij verliezen we dan allemaal.”

Ruttiaans: de taal van een huis-tuin-en-keuken-premier

Vandaag verdedigt minister-president Rutte in de Tweede Kamer de kabinetsplannen voor komend jaar. Wie zijn taalgebruik bestudeert, ziet een behendig taaltje vol gemeenschapszin.