Direct naar artikelinhoud

Coup houdt ook Nederlandse Turken wakker

Nederlandse Turken verzamelen zich bij het Turkse consulaat in Rotterdam.

Veel Turken in Rotterdam-Delfshaven hebben een korte nacht achter de rug. Ofwel gingen ze de straat op om bij het Turks consulaat te demonstreren, of ze zaten tot in de vroege uren aan de televisie gekluisterd. De volgende ochtend is de mislukte staatsgreep in Turkije nog steeds het gesprek van de dag.

Marktkoopman Onur Ozay (27) moest om twee uur zijn bed uit, maar kon tot die tijd niet slapen. Hij had vrijdagavond met open mond gekeken naar de beelden van de mislukte coup. "Wat een gekkenhuis. Als het was gelukt, dan was de Derde Wereldoorlog uitgebroken."

Ozay loopt tijdens het interview af en toe naar zijn met Turkse vlaggetjes versierde kraam om klanten te helpen. Hij diende zelf twaalf maanden in het Turkse leger, vertelt hij. "President Erdogan heeft veel haters. Dat zal altijd zo blijven. Maar zeker zeventig procent van de soldaten mocht hem wel." Vroeger kregen soldaten in Turkije maar één keer per dag een maaltijd. "Sinds Erdogan aan de macht is krijgen ze vlees in de middag en een volledig ontbijt. En ze kunnen zo vaak als ze willen in de rij staan om op te scheppen."

Opluchting
In theehuis Westmarkt kijken oudere Turkse mannen vanachter een kop thee naar schokkerige televisiebeelden van Turkse straten. Het volume van de televisie gaat omhoog als premier Yildirim de pers toespreekt. Barman Ali Fuat Basoglu (37) is opgelucht dat de staatsgreep verijdelt is. "Mijn familie woont daar. Vijanden van Turkije hadden dit kunnen aangrijpen om meer macht over het land te krijgen."

Als wij Erdogan niet willen, dan kunnen wij hem wegstemmen. We leven in 2016. Turkije is een democratie.
Ali Fuat Basoglu

Hij is het niet in alles eens met president Erdogan. "Niemand is perfect. Ook Obama niet, hè. Maar als wij Erdogan niet willen, dan kunnen wij hem wegstemmen. We leven in 2016. Turkije is een democratie."

Turkije en de Turkse democratie komen hier sterker uit, zegt de barman. "Dit is goed geweest. De verrotte appels kunnen nu tussen de goeie uit worden gehaald en weggegooid worden. Het volk wil dit niet. Dat bleek wel toen ze gisteren massaal de straat op gingen om te protesteren tegen de coup."

Consulaat
De banden tussen Turken en het land waar zij of hun ouders ooit uit migreerden zijn altijd al hecht, maar vanochtend is Turkije wel heel dichtbij. Afgelopen nacht gingen in Rotterdam honderden Turken naar het Turks consulaat om hun zorgen over de coup kenbaar te maken. Cafer Altinsoy was erbij. "Turkije is ons land en we zijn voor de democratie. Dat wilden we laten horen."

De volgende ochtend staat hij (21) alweer achter de balie van bakkerij Lider. Altinsoy draagt een shirt van de Turkse nationale voetbalploeg. Hij denkt dat de beweging van de uit Turkije verbannen prediker Fethullah Gülen achter de coup zit. "Dit was Gülens laatste slag. Als het was gelukt, dan had hij gewonnen. Maar gisteren was iedereen één. In Turkije en hier. Links en rechts stonden hand in hand. Voor welke partij of van welk ras je was, maakte niet uit."

'Grote schoonmaak'
Altinsoy verwacht dat er nu 'een grote schoonmaak' zal volgen in het Turkse leger. Hij vreest niet dat dit zal uitmonden in een heksenjacht op bijvoorbeeld Gülenaanhangers. "De democratie zal alleen maar sterker worden. Het klopt niet dat Erdogan de democratie afbouwt, zoals hier veel wordt gezegd." De Nederlandse media overdrijven wat er in Turkije gebeurt, vindt hij. "Toen ik gisteren op nu.nl las over de staatsgreep dacht ik dat het klaar was met Turkije, dat het land een chaos was. De berichten waren zo schreeuwerig eenzijdig. Maar in Turkije kun je gewoon iets tegen een politieagent zeggen, wanneer die wat fout doet. Probeer dat hier maar eens. Als je hier de koning beledigd, dan ga je ook de cel in."