Direct naar artikelinhoud

Vluchtelingen gebruiken stormram bij Macedonische grens

Bij de grensovergang gebruikte de Macedonische politie vanochtend traangas toen het hekwerk werd bestormd door honderden vluchtelingen.

Met een zelfgemaakte stormram hebben vanochtend honderden vluchtelingen het hekwerk aan de Grieks-Macedonische grens bestormd. De Macedonische politie moest traangas gebruiken om de vluchtelingen terug te dringen. De Griekse politie houdt zich afzijdig, volgens aanwezige Griekse journalisten.

Duizenden migranten hebben zich langs de Grieks-Macedonische grens in het uitpuilende vluchtelingenkamp verzameld. Ze willen naar het noordwesten van Europa, alleen houdt Macedonië de deur vanuit Griekenland op maar een hele kleine kier.

Naar schatting zitten zo'n 6500 Syrische en Irakese vluchtelingen vast bij de grensovergang. Macedonië zegt zo veel mensen binnen te laten als buurland Servië toelaat, wat neerkomt op enkele tientallen per dag. De overgang bij Idomeni is hierdoor een nijpend knelpunt geworden in de vluchtelingenstroom richting Noord-Europa.

Voortdurend veranderende regels
Trouw-correspondent Thijs Kettenis bezocht in januari nog het vluchtelingenkamp bij Idomeni, waar de regels rondom de asielprocedures voortdurend veranderen. "Zelfs de politieagenten kunnen de steeds veranderende asielprocedures niet meer bijhouden", schreef Kettenis.

"Vluchtelingen moeten nu verklaren wat hun uiteindelijke bestemming is. De Macedonische grenspolitie laat alleen degenen door die Griekse papieren hebben waarop staat dat ze in Duitsland of Oostenrijk asiel zullen aanvragen. Dat is weer een reactie op eerdere soortgelijke maatregelen van landen noordelijker op de vluchtroute."

De voortdurend veranderende regels zorgen ervoor dat de frustraties onder de vluchtelingen met de dag hoger oplopen. Persbureau AP meldt dat er tijdens de bestorming vanochtend geen arrestaties hebben plaatsgevonden, ook zouden er geen gewonden zijn gevallen.

Lees hier de reportage van Thijs Kettenis: 'Kies maar: Duitsland of Oostenrijk?' (link alleen voor abonnees).

Zelfs de politieagenten kunnen de steeds veranderende asielprocedures niet meer bijhouden