Direct naar artikelinhoud

Merkel: We blijven het 'schaffen'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel werd zondagavond geïnterviewd in het programma Anne Will van het publieke omroep ARD.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft haar open-deurpolitiek voor vluchtelingen opnieuw verdedigd, en gezegd dat er geen plan-B is. Haar minister van buitenlandse zaken Steinmeier waarschuwde dat Europese landen meer moeten samenwerken in plaats van elkaar tegen te werken.

In een uitvoerig tv-interview met de Duitse zender ARD zei Merkel gisteravond dat ze dat ze geen grens wil stellen aan het aantal vluchtelingen dat Duitsland kan opvangen, ondanks de toenemende controverse over de grote toestroom. Duitsland ving vorig jaar 1,1 miljoen asielzoekers op.

Merkel zei dat de afspraken met Turkije centraal moeten blijven staan, bij het indammen van de vluchtelingenstroom. Als Duitsland het aantal vluchtelingen zou begrenzen, zou dat de afspraken met Turkije ondermijnen, zei ze tijdens het interview met de Duitse tv-zender ARD. "Ik heb geen plan-B. Het is onzin om aan twee plannen tegelijk te werken", aldus Merkel.

Duitsland bleek en blijkt voor veel asielzoekers de gewenste eindbestemming. Nadat Merkel vorig jaar aankondigde dat Duitsland vluchtelingen welkom zou heten, lieten landen op de Balkan hen in de meeste gevallen passeren. Het leidde tot een grote toestroom, een crisis in de Duitse noodopvang en bovendien tot meer geweld en aanslagen tegen asielzoekerscentra door vermoedelijk rechts-extremisten.

Afstotelijk
"Er spelen harde discussies in onze maatschappij, maar belangrijk is dat we met elkaar in gesprek blijven", zei Merkel, die erkende dat de polarisatie in Duitland de afgelopen maanden groter is geworden. Ze noemde de beelden van boze Duitsers die in het Saksische Clausnitz onlangs een bus met asielzoekers belaagden 'afstotelijk'.
 
"Geweld is niet te rechtvaardigen. Men kan zorgen hebben, maar de menselijke waardigheid is onaantastbaar en in artikel 1 van onze grondwet vastgelegd", zei Merkel. "Met mensen die zorgen hebben en willen luisteren zal ik altijd in gesprek gaan."

Haar gastvrije beleid wordt intussen steeds meer omstreden. Veel Duitsers denken dat Merkel de crisis niet meer in de hand heeft, en steeds luider klinkt de roep dat zij haar koers bijstelt en een bovengrens invoert voor het aantal vluchtelingen.

Haar populariteit is de laatste tijd gekelderd. Uit een recente peiling van ARD bleek dat nu een meerderheid van de ondervraagden ontevreden is over Merkel. Maar ondanks de toenemende druk, ook in haar eigen coalitie, weigert de bondskanselier de Duitse grenzen te sluiten voor asielzoekers.

Ik heb geen plan-B. Het is onzin om aan twee plannen tegelijk te werken
Angela Merkel

Wanhoop
"Soms wanhoop ik ook", erkende Merkel, die de vluchtelingencrisis de grootste uitdaging uit haar carrière als bondskanselier noemde, groter nog dan de eurocrisis. "Sommige dingen gaan langzaam. Er zijn veel tegengestelde belangen in Europa. Maar het is mijn verdomde plicht om alles te doen wat ik kan om te zorgen dat Europa een gemeenschappelijke manier vindt om eruit te komen."

Haar minister van buitenlandse zaken Frank Walter Steinmeier hamerde vandaag ook op dat punt in een interview met de Griekse krant Ta Neo. Hij waarschuwde tegen een Europese lappendeken, waarbinnen landen op eigen houtje maatregelen te nemen om de vluchtelingenstroom in te dammen, zoals Oostenrijk en Macedonië die nog weinig of geen vluchtelingen meer doorlaten.  

Handen ineenslaan
"We moeten vechten voor Europa", aldus Steinmeier. "We moeten stoppen elkaar de schuld te geven. Niemand heeft er voordeel van als binnen de EU de een de andere de schuld geeft. Integendeel. We moeten onze handen ineenslaan en werken aan een Europese oplossing voor de vluchtelingencrisis. Dat is de enige manier voor Europa om sterker uit deze crisis tevoorschijn te komen. "

Ook Merkel zei dat eenzijdige maatregelen van allerlei EU-lidstaten contraproductief werken. "Dat is precies waar ik bang voor ben. Wanneer één land grenzen stelt, lijdt het andere. Dat is niet mijn Europa."

Ze zei ook Griekenland niet in de steek te zullen laten. Hier stranden steeds meer vluchtelingen nu de Balkanroute zo goed als afgesloten is. Athene luidde gisteren de noodklok over de bijna 25.000 asielzoekers die nu niet verder kunnen, en zei te vrezen dat dat in de zomer op kan lopen tot 200.000.

"We kunnen dat land nu niet aan zijn lot overlaten", zei Merkel. "We hebben de Grieken vorig jaar toch niet in de eurozone gehouden om ze nu te laten vallen?"

Bekijk hieronder het interview:

Sommige dingen gaan langzaam. Er zijn veel tegengestelde belangen in Europa. Maar het is mijn verdomde plicht om alles te doen wat ik kan om te zorgen dat Europa een gemeenschappelijke manier vindt om eruit te komen.
Angela Merkel