Direct naar artikelinhoud

Ook met Kerst hangt Amerika aan de lippen van Trump

President Donald Trump viert kerst in zijn vakantieverblijf Mar-a-Lago in Florida.Beeld AFP

Er bestaan geen nieuwsarme dagen meer in Amerika. De politieke praatprogramma's van zondag hadden zich ingesteld op terug- en vooruitblikken. Terug op het tumultueuze jaar 2017, het eerste onder president Trump. Vooruit naar 2018, dat minstens zo opwindend wordt, met in ieder geval in november Congresverkiezingen en wie weet voor die tijd een crisis rond Trump zelf. Want wat zou er nou op de dag voor Kerst aan nieuws te bespreken zijn?

Maar ook op 'Christmas Eve' hing Amerika weer aan de lippen van Donald Trump. Deels omdat hij daar zelf via Twitter zijn best voor deed, en deels omdat de media weer eens van anonieme bronnen schokkende uitspraken van het staatshoofd hadden opgetekend.

Op Twitter ging Trump vooral tekeer tegen een van de hoogste politiebazen van het land, de adjunct-directeur van de FBI: "Andrew McCabe van de FBI, niet alleen kreeg zijn vrouw al dat geld van M (marionet van Clinton), hij gebruikte naar het schijnt zijn officiële FBI email-account om haar campagne te promoten. Dat kan je natuurlijk niet doen. Dit waren de mensen die Hillary Clinton aan het onderzoeken waren."

Daarmee verwoordt Trump de verdenking – vermoedelijk diezelfde ochtend behandeld op zijn favoriete tv-zender, het rechtse Fox News – dat de FBI vergeven is van Democraten en dat hij in het onderzoek naar de Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen geen eerlijke kans krijgt. Trump ontsloeg in mei FBI-directeur James Comey omdat die geen aanwijzingen van de president wilde opvolgen over dat onderzoek. Dat gaf zoveel politieke opschudding dat het ministerie van justitie zich gedwongen zag een speciale aanklager met het Rusland-onderzoek te belasten. Dat wordt echter voor een groot deel nog steeds uitgevoerd door de FBI.

Twitter bericht wordt geladen...

Speelbal

Is McCabe een speelbal van de Democraten? Voor aanhangers van Trump is dat overduidelijk. Zijn vrouw Jill McCabe is als Democraat actief in de politiek. In 2015 probeerde ze – tevergeefs – een zetel te veroveren in de Senaat van Virginia. Voor haar campagne kreeg ze geld uit het verkiezingsfonds van de Democratische gouverneur van Virginia, Terry McAuliffe, en veel ook: een half miljoen dollar - ongeveer een derde - van haar totale campagnekas. McAuliffe is een goede vriend van de Clintons. En naar het email-gebruik van Hillary Clinton werd tijdens de verkiezingscampagne onderzoek gedaan door de FBI, waar Andrew McCabe toen ook al adjunct-directeur was. Een duidelijk belangenconflict, toch?

Terwijl de president in zijn vete met de FBI het initiatief heeft, werd hij zaterdag overvallen door publicatie van pijnlijke uitspraken van hemzelf in de New York Times.

Volgens de betrokkenen, en volgens ex-collega's van McCabe bij de FBI, is er niets aan de hand. Van concrete pro-Clinton beslissingen is hij niet beschuldigd. Als een man bij de politie werkt, kun je moeilijk zijn vrouw verbieden politiek actief te zijn. En dat ze als Democraat van Democratische politici steun krijgt, kun je dan verwachten.

Niettemin klaagde Trump na het ontslag van Comey dat ook McCabe ontslagen had moeten worden, want de adjunct was door het vertrek van de hoogste baas opeens tijdelijk directeur van de FBI. Inmiddels is op die post de door Trump benoemde Christopher Wray aangetreden en is McCabe weer adjunct. Maar rustig is het rond hem niet geworden. Vorige week werd hij door een commissie van het Huis van Afgevaardigden zestien uur lang verhoord. Volgens de Republikeinen in de commissie om de onderste steen boven te krijgen over de partijdigheid van het Clinton-onderzoek. Volgens de Democraten als onderdeel van een campagne om de FBI als partijdig af te schilderen, voor het geval de resultaten van het Rusland-onderzoek pijnlijk zijn voor Trump.

Pijnlijk

McCabe lijkt er inmiddels genoeg van te hebben. Dit weekeinde lekte uit dat hij zijn baan eraan wil geven om met pensioen te gaan. Hij is nog maar 49 jaar oud, maar heeft lang genoeg bij de dienst gewerkt om in maart met een uitkering te kunnen vertrekken. Nog even volhouden dus en hopen dat hij voor die tijd niet ontslagen wordt, leek Trump zaterdag in een andere tweet te suggereren: "FBI-directeur Andrew McCabe is met een race tegen de klok bezig om met een volledige uitkering met pensioen te kunnen. Nog 90 dagen te gaan!"

Tekst loopt door onder  de afbeelding

FBI-directeur Andrew McCabeBeeld AP

Terwijl de president in zijn vete met de FBI het initiatief heeft, werd hij zaterdag overvallen door publicatie van pijnlijke uitspraken van hemzelf in de New York Times. De krant beschrijft gedetailleerd hoe Trump het anti-immigratiebeleid gestalte geeft en daarin komt ook een vergadering voorbij waarin hij zich opwindt over het grote aantal mensen dat in 2017 naar de VS mocht komen, en vooral de volgens hem lage kwaliteit van die immigranten. De 15.000 Haïtianen 'hebben allemaal aids', gromde hij, en de 40.000 Nigerianen zouden, als ze eenmaal hadden gezien hoe het in Amerika was, nooit meer 'terug willen naar hun hutten'.

De New York Times hoorde dat van iemand die bij die vergadering was geweest, en van iemand die het kort daarna van een aanwezige had gehoord. Maar volgens de woordvoerder van de president, Sarah Sanders, heeft hij dat nooit gezegd. Zij noemde het 'droevig en veelzeggend' dat de krant, ondanks die ontkenning, de leugens van die anonieme bronnen toch publiceerde.

Lees ook: Trump zet kerstoffensief in tegen de ‘war on Christmas’