Direct naar artikelinhoud

Auteurs Vermeend en Van Rijbroek rest na plagiaat niets dan de knieval

Fragment uit de inmiddels veelbesproken uitzending van 'Nieuwsuur'.Beeld rv

Het boek ‘De wereld van cybersecurity en cybercrime’ van oud-minister en -staatssecretaris Willem Vermeend is per direct uit de handel genomen wegens plagiaat. Het boek klopt bovendien niet helemaal.

Vermeend en zijn mede-auteur Rian van Rijbroek citeren in hun boek vrijelijk onder meer Wikipedia, het NRC en artikelen van een ICT-jurist, maar ze noemen geen bronnen, zo ontdekte ‘Nieuwsuur’.

Volgens Vermeend heeft hij, direct nadat Nieuwsuur hem op het plagiaat wees, de uitgever gebeld om het boek uit de verkoop te halen, zo meldde hij vanmorgen op Radio1. Hoe het zo fout kon gaan, bleef in het vage. Volgens Vermeend is hij dat aan het uitzoeken. Wel zei hij ‘de volle verantwoordelijkheid voor deze stommiteit’ te nemen. "Ik ga niemand beschuldigen.”

Beschuldigende vinger

Ook Van Rijbroek reageert op de site van Nieuwsuur: zij en Vermeend hebben het boek samen geschreven en zijn samen verantwoordelijk. Overigens wijzen beide auteurs ook met de beschuldigende vinger naar het team van de uitgever dat de tekst dient te controleren, op plagiaat bijvoorbeeld. Dat team heeft zijn werk niet goed gedaan, vinden ze.

Ook Nieuwsuur kwam met een mea culpa

Het boek kwam eerder deze week al in opspraak. Nieuwsuur meldde onjuistheden. Zo schrijven de auteurs dat voor de hack van Sony Pictures in 2014 – door de FBI toegeschreven aan de Noord-Koreanen - een tool van de Amerikaanse geheime dienst NSA is gebruikt. Volgens Nieuwsuur ontbreekt daarvoor ieder bewijs.

(Tekst gaat verder onder tweet)

Twitter bericht wordt geladen...

Delete je bankapps

Nieuwsuur had Van Rijbroek maandag nog te gast; als cyberdeskundige gaf ze haar visie op de dDos-aanvallen die het afgelopen weekend een aantal Nederlandse banken en maandag ook de Belastingdienst troffen. Ze stelde in die uitzending onder meer dat internetbankieren op mobiele telefoons onveilig is, omdat mobieltjes makkelijk te hacken zijn. Delete je bankapps, adviseerde Van Rijbroek.

(Tekst gaat verder onder tweet)

Twitter bericht wordt geladen...

Dat kwam Van Rijbroek – en Nieuwsuur – direct op kritiek te staan. Reden voor de redactie van het programma om andere deskundigen aan het woord te laten. Zoals beveiligingsonderzoeker Sijmen Ruwhof, die zegt dat het precies andersom is: over het algemeen is mobiel bankieren veiliger dan op de computer.

De hoofdredactie van het tv-programma kwam ook met een mea culpa. In de uitzending van donderdagavond bood ze haar excuses aan voor de verwarring die de uitspraken van Van Rijbroek over de DDos-aanvallen hadden veroorzaakt.