Direct naar artikelinhoud

Alle hulp is nodig bij het Nederlands klimaatakkoord, óók van de boeren

De raffinaderij van Shell bij Pernis, één van de meest vervuilende locaties van Nederland.Beeld ANP

Minister Eric Wiebes (VVD, economische zaken en klimaat) komt volgende maand met een eerste opzet voor een nieuw, landelijk klimaatakkoord. Ook sectoren die nu niet meedoen aan het energieakkoord, zoals de landbouw, moeten bereid zijn tot afspraken om uitstoot te verlagen. 

Met die wensenlijst als leidraad moeten bedrijven, milieuclubs en burgerorganisaties samen snel afspraken maken. Dat zei de hoogste energiebaas van het ministerie, Sandor Gaastra, vandaag op een bijeenkomst van milieuprofessionals (VVM). “Het nieuwe klimaatakkoord wordt alleen een succes worden als iedereen meedoet”, zei Gaastra, “ook op wijkniveau.”

Uit een peiling van het Klimaatverbond, een koepel van 165 lokale overheden, bleek deze vrijdag dat de meeste Nederlandse huishoudens (70 procent) best willen verduurzamen. Maar in afwachting van actie door anderen, bedrijven en de overheid, gebeurt er te weinig. Dat terwijl het klimaatprobleem veel mensen wel bezighoudt en zorgen baart.

Ook sectoren die nu niet meedoen aan het energieakkoord, zoals de landbouw, moeten bereid zijn tot afspraken om uitstoot te verlagen.
Sandor Gaastra, de hoogste energiebaas van het ministerie

Kokend water

Het ‘kikker-in-de-pan’-verschijnsel speelt in de samenleving, zei Gaastra. Het besef van klimaatverandering is er, toch blijft een schone doorbraak uit. Een kikker in een pan met koud water dat langzaam aan de kook wordt gebracht blijft zitten en sterft, schijnt het. Een kikker die in kokend water belandt springt er gelijk uit. Zoiets speelt ook met het klimaat, zei Gaastra. “De gevolgen van klimaatverandering worden, langzaam over generaties heen, duidelijk.”

Wethouder duurzaamheid Joris Wijsmuller van Den Haag zei dat duurzaamheid in buurten op doorbreken staat, ondanks ‘conservatieve krachten’. Er komen steeds meer zonnepanelen bij en schonere auto’s. Volgens Faiza Oulahsen van Greenpeace moet er meer gebeuren. Zij wil dat de landelijke overheid harde keuzes maakt en duurzaamheid verplicht.

Ook de landbouw

Rutte III wil de kolencentrales uiterlijk 2030 sluiten, CO2 wegpompen na 2030 massaal onder de zeebodem pompen en richting 2030 een CO2-heffing invoeren. Allemaal verre toekomstplannen, of het lukt is afwachten.

Voor hardere resultaten moet Wiebes het hebben van zijn beoogde klimaatakkoord. Midden dit jaar moet er een overeenkomst liggen, hoopt hij. Volgens directeur-generaal Gaastra zal de deal ‘veel breder’ worden dan het nu geldende energieakkoord. Ook sectoren die nu niet meedoen aan het energieakkoord, zoals de landbouw, moeten bereid zijn tot afspraken om uitstoot te verlagen. Het moet blijken of iedereen een akkoord wil sluiten én uitvoeren. “Papier is niet genoeg”, zei Gaastra. Anders kan Nederland moeilijk voldoen aan het Parijse klimaatakkoord.