Direct naar artikelinhoud

Van de argumenten van de staat blijft niets overeind in hoger beroep tegen Urgenda

Urgenda-directeur Marjan Minnesma na de uitspraak van het Gerechtshof.Beeld AP

De Nederlandse overheid moet meer doen om de CO2-uitstoot terug te brengen. Het Gerechtshof in Den Haag heeft Urgenda in het gelijk gesteld in een hoger beroep dat was aangespannen door de staat. Drie jaar geleden gaf de rechtbank in Den Haag Urgenda ook al gelijk. 

Het Hof vindt dat de staat de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met op zijn minst een kwart moet hebben teruggebracht ten opzichte van 1990. De staat handelt volgens de rechter in strijd met de artikelen 2 en 8 van het Verdrag voor de Rechten van de Mens. Daarin staat dat overheden een zorgplicht hebben naar hun bevolking toe. Door niet te streven naar een reductie van 25 procent brengt de overheid haar burgers in gevaar, vindt het Hof. Op dit moment heeft Nederland de uitstoot met 13 procent teruggebracht ten opzichte van 1990.

Van de argumenten die de Staat vanochtend aandroeg, bleef er in het gerechtshof geen één overeind

Nederland streeft naar een CO2-reductie van 49 procent in 2030. Om dat te bereiken móet Nederland in 2020 de uitstoot al fors hebben afgebouwd, vindt het Hof. Bovendien worden de risico's voor het milieu en de volksgezondheid groter, wanneer Nederland niet direct handelt. 

Euforisch

In 2015 gaf de rechtbank Urgenda ook al gelijk. De staat ging tegen die uitspraak in beroep, omdat die vond dat de rechter ten onrechte op de stoel van de overheid ging zitten. Maar van de argumenten die de staat vanochtend aandroeg, bleef in het gerechtshof geen één overeind.

Aanwezigen van Urgenda in de rechtbank reageerden euforisch op het nieuws. Ook Greenpeace is opgetogen in een eerste reactie: “Deze uitspraak betekent dat alle kolencentrales versneld gesloten moeten worden. Want met het huidige beleid gaat de opgelegde 25 procent CO2-reductie in 2020 zeker niet gehaald worden. De tijd dringt en er zijn onmiddellijk maatregelen nodig.” 

Het ministerie van economische zaken en klimaat schrijft in een reactie de uitspraak te bestuderen, 'met het oog op een eventuele cassatie'. Daarbij schrijft economische zaken dat cassatie geen verschil uitmaakt voor de uitvoering van het arrest van het Hof. “Het kabinet blijft zich hoe dan ook onverminderd inzetten om de doelen uit het klimaatakkoord te halen.” Volgens het kabinet is het mogelijk om een kwart CO2-reductie in 2020 te halen.

Lees ook: Marjan Minnesma: 'Zolang het klimaat te redden is, ga ik ervoor'

Praten over duurzaamheid is bon ton, maar Marjan Minnesma van Urgenda mist daden

Abrupte klimaatmaatregel kan financiële sector miljarden kosten

Volgens het VN-klimaatbureau IPCC moet de wereld  nu in actie komen om de opwarming van de aarde in de perken te houden. Volgens De Nederlandsche Bank kosten abrupte klimaatmaatregelen miljarden.