Direct naar artikelinhoud
portret

‘Ik heb de reformatorische wereld al verlaten, maar de Nashville-verklaring is een trap na’

Peter van der WalBeeld Jean-Pierre Jans

De discussie over homoseksualiteit in orthodox protestants Nederland houdt de gemoederen bezig. Volgens de ondertekenaars van de Nashville-verklaring is ‘Gods wil duidelijk’ en is in de kast blijven geboden. Twee lhbti’ers met een reformatorische achtergrond reageren “Mijn moeder zei: ‘God gaat boven mijn kinderen’.”

Peter van der Wal (36) uit Amsterdam

Specialist longkanker bij een farmaceutisch bedrijf

“Ik ben dan wel geen refo meer, maar die verklaring raakte me zó erg. In eerste instantie was ik vooral boos. Het is echt een wijzende vinger naar de lhbti-gemeenschap. In de geest hiervan zou ik zeggen: dikke vinger voor die verklaring. Soms lijkt het alsof er in de orthodox-christelijke hoek langzamerhand iets ten goede verandert. Zo van: twee stappen vooruit, en dan één achteruit. Nou, dit zijn er weer tien achteruit. Deze actie verkondigt totaal niet de liefde van God of die voor de medemens.

Volgens deze verklaring mag je er niet eens meer voor uit komen dat je op iemand van hetzelfde geslacht valt

“Iemand zei: hopelijk krijgt een van de kerkleiders die hebben ondertekend op een dag een zoon of dochter die op jongens of op meisjes valt. Sorry, maar mijn vader ís een hooggeplaatst leider in de kerk – een ouderling in de Gereformeerde Gemeente. En hij wijst ook gewoon zijn kind af. Mijn ouders vinden dat je wel homo mag zijn, maar het niet mag ‘doen’ – oftewel, je mag geen relatie hebben. ‘De liefde voor God gaat boven die van mijn kinderen’, zei mijn moeder. Ik heb tien jaar mijn best gedaan om geaccepteerd te worden, maar uiteindelijk heb ik een afscheidsbrief geschreven. De pijn die ik telkens te verduren kreeg, dat was gewoon niet meer te doen.

“Met Kerst heb ik nog weer gemerkt hoe zwaar de breuk me valt. Het blijven je ouders. Het is hard gezegd misschien, maar het zou makkelijker zijn als ze er niet waren.

“Tegelijkertijd hebben de afgelopen jaren me alleen maar rijker gemaakt. Ik ben heel anders naar mensen gaan kijken, en er is een wereld voor me opengegaan. Volgens de kerk leef ik in de boze, zondige wereld, maar mijn omgeving is juist liefdevol, en die accepteert mij hoe ik ben. Ik ben meer omarmd dan ik ooit in de kerk ben geweest.”

Willemijn StruikBeeld Phil Nijhuis

Willemijn Struik (33) uit Dordrecht

Medewerker klanten-service bij een zorgverzekering

“Met nieuws lezen over de verklaring ben ik maar gestopt. Het maakt me te verdrietig. Echt, zijn ze nu helemaal doorgeslagen? Normaal gezien spreek ik me niet zo snel uit. Maar nu is het anders. Op de lijst staan de namen van veel bekende dominees uit de Gereformeerde Gemeenten. Dominee Van Aalst, dominee Agteresch. Ik ken hen allemaal persoonlijk. Vanwege mijn slechthorendheid kreeg ik in kleine kring catechisatie van hen, en dan bouw je een hechte band op. Ik denk dat ze niet eens weten wie ze hiermee heel erg kwetsen. Ze hebben geen gezicht bij mensen uit de LHBTI-gemeenschap. Maar wat als ze weten dat ik ook zo iemand ben? Iemand waar ze zulke goede gesprekken mee gehad hebben?

“Volgens deze verklaring mag je er niet eens meer voor uit komen dat je op iemand van hetzelfde geslacht valt. Dat kan gewoon niet. Dat komt niet overeen met de liefdevolle boodschap van de Heere Jezus.

“Vandaag heeft een van mijn vriendinnen alle boeken uit de kast gegooid van de dominees die op dat lijstje staan. En voor mij en mijn vriendin betekent dit ook heel wat. We wonen sinds afgelopen zomer samen, en zijn nog op zoek naar een kerk waar we ons prettig voelen. Nou, ik denk nu nog even drie keer na voor ik ergens lid word.

“Mijn vriendin, die nog ingeschreven staat bij een kerk, had bijna de neiging om zich uit te schrijven. Ik zei: ‘nou lieverd, doe maar niet’. Je moet ook oppassen dat je God niet kwetst. Híj doet dit niet. Het zijn de mannen in zwarte pakken die dit doen.

“Je hoort het hè? De tranen in mijn stem? Het is zo stom. Ik heb de reformatorische wereld al verlaten, in de wetenschap dat ze me er niet accepteren. Maar dit is gewoon een trap na.”

Lees ook:

Is de Nashville-verklaring discriminerend én strafbaar?

De Nashville-verklaring is discriminerend en in strijd met artikel 1 van de Grondwet, zeggen critici. Operazangeres en ambassadeur van de Gay Pride, Francis van Broekhuizen, doet daarom aangifte tegen SGP-voorman Kees van der Staaij. Heeft een rechtszaak kans van slagen? 

Kritiek op orthodox anti-homo-manifest, OM doet onderzoek naar strafbaarheid

Enkele honderden orthodox-protestantse predikanten en prominenten hebben hun handtekening gezet onder de Nashville-verklaring, een Amerikaans document dat zich stevig uitspreekt tegen homoseksualiteit en betoogt dat ‘God het huwelijk heeft bedoeld als een levenslange verbondsrelatie tussen één man en één vrouw’.