Direct naar artikelinhoud
Soap & Co

Er komt ook veel goeds uit Nashville

Dolly Parton in 2012.Beeld AP

Beroemde inwoners van de Amerikaanse stad Nashville, de hoofdstad van de countrymuziek, zetten zich in voor homorechten.

Na deze week associeert u Nashville wellicht enkel nog met enge, kleingeestige homofoben en transgenderhaters. Maar wees gerust, er wonen opvallend veel leuke, ruimdenkende mensen in de hoofdstad van de country. Zoals de immer jeugdige zangeres Dolly Parton. Voor de jongere generatie: Dolly is de peetmoeder van Miley Cyrus, ook al zo’n prettig progressieve zangeres uit Nashville.

Slutshaming

In 1964, direct na haar eindexamen, vertrok Dolly naar Nashville om daar haar grootse carrière te beginnen. Ruim een halve eeuw heeft ze de grenzen van wat haar nogal conservatieve publiek betamelijk vond, weten op te rekken. In 1968 zong ze al over wat we nu slutshaming noemen in ‘Just Because I’m a Woman’. In 2005 schreef ze de titelsong voor ‘Transamerica’, een film over een transgender die geconfronteerd wordt met een kind uit haar vorige leven als man. Dolly kreeg toen de nodige kritiek uit behoudende hoek, maar die liet ze luchtigjes van zich afglijden. 

Dolly Parton voert de strijd met haar eigen humor: ‘Waarom zouden alleen hetero’s ongelukkig mogen zijn in een huwelijk?’

Ze verdedigde het homohuwelijk met haar kenmerkende relativerende humor: “Waarom zouden alleen hetero’s ongelukkig mogen zijn in een huwelijk?” Overigens heeft Dolly een prima relatie, ze is al 52 jaar getrouwd met Carl Dean, een asfaltproducent die niets moet hebben van de showbizzwereld – hij gaat nooit met haar mee naar premières en gala’s. Dolly is juist dol op glitter en glamour: “Als ik als jongetje ter wereld was gekomen, zou ik nu een dragqueen zijn.”

Dolly’s petekind Miley noemt zichzelf panseksueel. Dat betekent dat ze zich aangetrokken kan voelen tot de hele regenboog aan seksuele voorkeuren en gender-identiteiten. De persoon die haar hart heeft gestolen, is toevallig een nogal knap uitgevallen heteroman – acteur Liam Hemsworth. Ze trouwden tijdens de afgelopen Kerstmis in Nashville. Daar wonen ze sinds hun villa in Malibu in november verwoest werd door bosbranden. Miley is een waar boegbeeld van de LHBTIQ+-gemeenschap. Haar Happy Hippie Foundation ondersteunt diverse projecten voor jongeren die worstelen met hun seksuele geaardheid, zoals ze zelf ook heeft gedaan.

Dappere muziek

Ze heeft het niet van een vreemde. Haar vader, countryzanger Billy Ray Cyrus heeft haar zo opgevoed. Hij zet zich in voor de strijd tegen discriminatie, net als zijn collega’s en stadsgenoten Carrie Underwood, Taylor Swift en Garth Brooks. Die laatste is in 1993 door de homogemeenschap onderscheiden met een prijs voor het nummer ‘We Shall Be Free’ – zeker in die tijd een dapper nummer over discriminatie van, onder anderen, homo’s.

Ook actrice Nicole Kidman woont in Nashville, met haar man, muzikant Keith Urban. Nicole speelde vorig jaar in ‘Boy Erased’, een veelgeprezen film over een jongen die door zijn strenggelovige ouders naar een kamp gestuurd wordt om te ‘genezen’ van zijn homoseksualiteit.

Over de verklaring, die in 2017 in hun stad werd opgesteld, hebben de bekende inwoners van Nashville zich nooit uitgelaten. Hoe ze erover denken, is wel duidelijk.

Lees ook:

Het is racistisch en onzinnig om een muziekstijl voor de eigen groep te willen houden

Wat een armoe zou het zijn in de muziekwereld, als genres verdeeld werden langs etnische scheidslijnen. Dan had Whitney Houston het door Dolly Parton geschreven ‘I Will Always Love You’ niet mogen coveren, omdat het een ‘wit’ nummer is. 

In Soap & co bespiegelt Harmen van Dijk wekelijks op de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daarbuiten. Lees op trouw.nl/soapenco al zijn artikelen terug.