Direct naar artikelinhoud

Aanhangers regime Iran: executeer de oproerkraaiers

Aanhangers van de regering dragen portretten van ayatollah Khamenei en de in 1989 overleden ayatollah Khomeini.Beeld Reuters

In verscheidene Iraanse steden zijn vandaag weer duizenden aanhangers van de regering de straat op gegaan om hun steun aan het regime te tonen. 

"We zullen onze leider niet in de steek laten", roepen de aanhangers van de Iraanse geestelijk leider ayatollah Ali Hosseini Khamenei (78) die vandaag de straat op gingen. "Oproerkraaiers moeten geëxecuteerd worden."  

Hun demonstratie is een reactie op de plotselinge golf van protest tegen het regime die zich afgelopen donderdag vanuit het noordoosten over heel Iran verspreidde. Dat leidde tot gewelddadigheden waarbij meer dan twintig doden zijn gevallen en naar schatting duizend mensen zijn gearresteerd.

Zaterdag gingen de aanhangers van het bewind van de sjiitische geestelijkheid ook al boos de straat op. Ze beschuldigen de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Israël van het opstoken van het verzet. Tegenstanders van de regering zijn volgens hen 'huurlingen van de Verenigde Staten'. President Trump krijgt op posters een dik, rood kruis over zijn hoofd geschilderd. Hoe oprecht de demonstraties zijn, wordt betwijfeld. Verschillende persbureaus melden dat het geen spontane, maar georganiseerde demonstraties lijken te zijn.

Mensen zijn in Iran vrij om te protesteren binnen de grenzen van de wet.
President Rouhani

Vijanden

Ayatollah Khamenei wees gisteren ook beschuldigend naar de 'vijanden van Iran', al noemde hij geen namen. "Kijk naar de incidenten van de afgelopen dagen",  zei hij gisteren. "Iedereen die het oneens is met de Islamitische Republiek heeft verschillende middelen - waaronder geld, wapens, politiek en het inlichtingenapparaat - ingezet om problemen te creëren voor het islamitische systeem, de Islamitische Republiek en de Islamitische Revolutie."

Khamenei was in de jaren tachtig president van het land en werd in 1989 verheven tot geestelijk leider. Hij is op die post de machtigste man van Iran en beheerst de Revolutionaire Garde. Die heeft als taak de ideologie van de Islamitische Republiek te beschermen. Het elitekorps beschikt onder meer over militairen, burgereenheden en een eigen inlichtingendienst. Zonder steun van die pijlers kan een president weinig.

Voorstanders van de regering demonstreren vandaag onder meer in Ahvaz, in het zuidwesten van Iran.Beeld EPA

Sussen

De tegenstanders van de regering eisen het einde van het in hun ogen falende regime. Aanvankelijk uitten betogers vooral hun woede over prijsstijgingen en corruptie, maar al snel werd groepen om het vertrek van de 'mullahs' met wie de regerende geestelijken bedoeld worden. De Iraanse minister van arbeid en sociale zaken, Ali Rabei, probeerde vandaag de gemoederen te sussen door te verzekeren dat er naar de eisen van betogers geluisterd zal worden.

De gematigde president Rouhani zei zondag dat de demonstranten het recht hebben om te protesteren, zolang ze geen vernielingen aanrichten of geweld gebruiken. "We zijn gerust over Irans veiligheid en stabiliteit. Mensen zijn in Iran vrij om te protesteren binnen de grenzen van de wet", zei Rouhani volgens staatspersbureau IRNA. In een telefoongesprek met de Turkse president Erdogan zei hij vandaag wel dat hij hoopt dat de onrusten binnen een paar dagen ophouden.

Lees ook: Strijd in Iran woedt zowel tegen als binnen het regime

En: In Iran merkt de gewone man vrijwel niets van de hervatte olie-export