Direct naar artikelinhoud

NS waren 'naïef' en stoppen met groepsretour vanwege fraude

Grootschalig misbruik deed de Nederlandse Spoorwegen besluiten om te stoppen met het groepsretour.Beeld ANP

Grootschalig misbruik deed de Nederlandse Spoorwegen besluiten om  te stoppen met de groepsretourtjes. Vanaf 15 januari gelden andere voorwaarden voor het samen reizen. 

De Nederlandse Spoorwegen stoppen vanaf dan met het aanbieden van het zogeheten groepsretour. Het spoorbedrijf besloot hiertoe nadat er grootschalige fraude was gepleegd met deze retourtjes. Een jaar geleden scherpten de NS de voorwaarden al aan, maar het misbruik liep daardoor niet terug. Groepen kunnen nog steeds voordelig samen reizen, maar er gelden dan wel striktere regels.

Een groot manco van het in 2013 ingevoerde groepsretour is dat reizigers niet fysiek met elkaar in de trein hoeven te zitten. Dat geeft tussenhandelaren de kans om de treinkaartjes op grote schaal online door te verkopen. Eerder dit jaar berichtte Trouw dat er verschillende Facebookpagina's zijn waarop tienduizenden Nederlanders de goedkope retourtjes (slechts zeven euro per persoon) kunnen aanschaffen. De grootste Facebookgroep, NS Group-tickets Amsterdam, telt zelfs 65.000 leden.

Gedupeerde reizigers

In eerste instantie leken de NS niet op de hoogte van het misbruik. Maar kort daarna wist het spoorbedrijf te melden dat 'de praktijken worden aangepakt'. “Als er op grote schaal en op een oneigenlijke manier met treinkaartjes geld wordt verdiend, zullen de NS kijken of het gebruik beperkt kan worden”, aldus een woordvoerder toen. Niet alleen worden de kaartjes momenteel met veel winst doorverkocht, weten de NS nu. Sommige klanten ontvangen hun bij een van de tussenhandelaren aangeschafte treinkaartje helemaal niet.

Waarom een groepsticket aanbieden zonder de verplichting dat reizigers fysiek samen moeten treinen? “Wellicht zijn we daar een beetje te naïef in geweest. We wilden groepen graag de mogelijkheid bieden om samen te reizen”, zei NS-woordvoerder Erik Kroeze vanochtend bij radiozender BNR. 

Dat voordelig samen treinen kan vanaf 15 januari nog steeds met het groepsticket. Alleen zijn de voorwaarden strikter: reizigers moeten in dezelfde trein zitten en de groep mag niet groter zijn dan zeven personen. Voor groepen van vier is een kaartje per persoon niet duurder dan 7,50. Wordt er met zeven personen getreind, dan is de prijs  4,93.

Treinexpert Hildebrand van Kuyeren zegt in het AD dat het gesjoemel met de groepsretours de NS 2,4 miljoen euro schade heeft gekost. Woordvoerder Kroeze kan dat bedrag niet bevestigen, maar zegt wel: “De schade was fors.”

Lees ook: Handelaren verdienen aan NS-groepskaartjes