Direct naar artikelinhoud
Reportage

Hip Berlijn danst niet meer op drugs, maar op bietensap

Slechts her en der wordt geanimeerd gedanst op het nuchterfeest in Kreuzberg.Beeld Steffen Mengel

Een nieuw fenomeen doet zijn intrede in hip Berlijn. Sober Sensation wil de strijd aangaan met het wilde nachtleven, uitgaande van een gezonde leefstijl, zonder drugs en alcohol.

Onder een discobal ergens in Kreuzberg wiegen op een woensdagavond zo'n 150 mensen hun heupen, flesjes biologische limonade in de hand. Niemand draagt oordopjes; de muziek staat niet knalhard. En kijk eens naar de bar, wat daar allemaal ligt uitgestald: bananentrossen, bakken met appels, wortels en ananassen. Ertussen staan flessen met groentesap. Groene smoothies, rode smoothies - cocktails zul je hier niet krijgen, net zo min als wijn. Bier wel. Alcoholvrij.

Nieuwe trend

Het Berlijnse nachtleven geniet, niet onterecht, een reputatie van uitspattingen en veel, heel veel drugs. In deze club gaat het anders toe. 'Sober Sensation' heet het feest en het moet een nieuwe trend zetten. Dj en 'event-manager' Gideon Bellin (26) begon er vorig jaar mee, als eerste en tot nu toe nog enige in Berlijn. De formule slaat volgens Bellin aan; hij heeft grootse plannen. Zo breidt hij dit jaar ook uit naar andere steden: Hamburg, Frankfurt, Zürich en Kopenhagen.

Er was geen alcohol, maar toch dansten de mensen en de sfeer was heel mooi. Ik dacht, dat ga ik aanbieden
Gideon Bellin (26), dj en evenementenmanager

"De tijd is er rijp voor", zegt Bellin, hangend aan de bar, bloemetjes om zijn nek, witte officierspet op. "Al een aantal jaar zie ik hoe de gezonde lifestyle oprukt: superfoods, veganistische restaurants. Steeds meer mensen doen aan yoga of aan fitness, ze werken aan hun lichaam." Berlijners die overdag zo graag gezond leven, willen 's avonds ook gezond kunnen feesten, denkt Bellin. Om de foodies extra in de watten te leggen, beginnen zijn avonden om zes uur met een gezamenlijke veganistische maaltijd. Ze eindigen om middernacht, zodat je nog voldoende kunt slapen.

Bellin kreeg het idee toen hij als dj op een Turkse verjaarspartij draaide. "Er was geen alcohol, maar toch dansten de mensen en de sfeer was heel mooi. Ik dacht, dat ga ik aanbieden, als een alternatief in de Berlijnse clubscene. Ik denk dat er een groeiende behoefte aan is. Zelf heb ik ook altijd veel gedronken, maar ik was er wel klaar mee op een gegeven moment. Je kunt ook zonder plezier hebben."

In het weekend

De nuchtere feesten zijn nu doordeweeks, maar Bellins doel is ze in het weekeinde te geven. Alleen is dan de competitie van de andere clubs nog te groot, meent hij. "We moeten eerst bekender worden."

Wat opvalt, is de gemengde leeftijd, van begin twintig tot in de vijftig, zelfs nog enkele bezoekers daarboven. Vrouwen zijn duidelijk in de meerderheid. Echt uitgelaten kun je de sfeer niet noemen, slechts her en der wordt geanimeerd gedanst.

Het versieren van meisjes lukt hier toch minder goed. Met alcohol op is er gewoon meteen meer seksuele spanning
Josef Alsakka (25)

Voor Matthias (52) en Jessi (48) Zeckert is het toch een leuke ervaring. Normaal gaan ze naar 'hedonistische feesten' in KitKat, een beroemde nachtclub waar het wild toegaat. Dit is eens wat anders. "De mensen communiceren meer met elkaar, kijken vriendelijker uit de ogen. Ze zijn 'wakkerder'", zegt Jessi. "Mooi idee", beaamt Matthias, "maar het mag wel wat spannender. Wij zijn ook zonder alcohol niet zo braaf." Jessi toont schalks haar doorzichtige truitje.

Meisjes versieren

"Ik vind de vibe best goed", zegt Josef Alsakka (25). "Het is de eerste keer eigenlijk dat ik zonder alcohol feest. Interessante ervaring." Maar - hij bekent het maar eerlijk - hij is op zulke avonden vooral uit op het versieren van meisjes en dat lukt hier toch minder goed. Ondanks het overschot aan vrouwen heeft hij weinig sjans. "Met alcohol op is er gewoon meteen meer seksuele spanning."

Ik ga niet zo vaak naar clubs, de drugs storen me, en als je iemand aanspreekt, is die meestal halfdronken. Je hebt hier op een andere manier contact.
Larissa Gelzines (28), logopediste

Anderen, vooral vrouwen, vinden de afwezigheid daarvan juist fijn: ze hoeven niet op hun hoede te zijn. "Ik voel me hier vrijer", zegt psychologiestudente Swaantje Heinze (25) "De sfeer is ontspannen, mensen zijn opener, je komt makkelijker in gesprek." Dat zegt ook Larissa Gelzinnes (28), logopediste. "Ik ga niet zo vaak naar clubs, de drugs storen me, en als je iemand aanspreekt, is die meestal halfdronken. Je hebt hier op een andere manier contact."

Heinze ziet een grote markt voor dit soort feesten. "Het is een superformat, de tijden zijn ook handig, ik kwam gewoon direct vanuit werk hierheen." Al is er veel 'voor verbetering vatbaar'. Het moet donkerder, rauwer, de muziek moet harder en dansbaarder, enfin, ze mist het 'clubgevoel'. "Het lijkt nog net te veel op een verjaarspartijtje." Dat vindt ook visueel kunstenaar Tom Jones (33). "Ik vind het idee echt goed. Maar ik ben een beetje teleurgesteld."

Om elf uur naar huis

Tegen half elf begint het beetje uitbundigheid op de dansvloer te verdwijnen en om elf uur is de rek er helemaal uit. De enkeling die nu nog niet aan de bar hangt met een laatste bietensapje, of bij de uitgang zijn jas dichtritst, staat houterig op de lege met confetti bezaaide vloer een beetje eenzaam te wezen. "Kennelijk is iedereen nu al moe", zegt Jones. Hij grijnst. "Er is een reden dat mensen high worden op feestjes..."