Direct naar artikelinhoud

Rotterdamse islampartij breidt uit en doet straks ook mee in Den Haag

Mohammed Anfal stapte afgelopen zomer over van Leefbaar Rotterdam naar NIDA.Beeld ANP

Bij de raadsverkiezingen doen steeds meer partijen voor migranten mee. Nida uit Rotterdam breidt uit naar de hofstad.

De door de islam geïnspireerde partij Nida doet bij de gemeenteraadsverkiezingen mee in Den Haag. Nu is Nida alleen nog vertegenwoordigd in Rotterdam. Bij de verkiezingen van 21 maart zullen verspreid over het land meer partijen dan ooit deelnemen die opkomen voor islamitische Nederlanders of Nederlanders met een migratie-achtergrond.

Midden januari maakt Nida de kandidatenlijst voor Den Haag bekend. Volgens partijvoorzitter Nurullah Gerdan kwam de roep om een Haagse lijst vanuit de stad zelf. “Wij werden benaderd door mensen die zich niet herkenden in de bestaande partijen in de stad.” Er is volgens Nida in Den Haag behoefte aan een verbindend verhaal over ‘emancipatie, diversiteit en duurzaamheid’. De bestaande partijen in de hofstad bieden dat volgens Nida onvoldoende.

Concurrentie

In Den Haag zal Nida twee andere islamitische partijen treffen. De Islam Democraten zitten sinds 2006 in de raad, de partij heeft twee zetels, en de Partij van de Eenheid is daar een afsplitsing van. Die partij bezet één zetel in de raad. Die partijen zijn voor veel Haagse jongeren ‘weinig functioneel’, zegt Gerdan. “Ze zitten al meer dan acht jaar in de raad, maar hebben weinig in de melk te brokkelen.” De Haagse raad is met vijftien partijen versplinterd en gepolariseerd. “De twee islamitische partijen zorgen eerder voor meer verdeling dan voor vereniging.”

Groei is geen doel op zich, er moet eerst een partijstructuur staan voor we deelnemen aan verkiezingen.
Nurullah Gerdan, partijvoorzitter NIDA

Nida kwam in 2014 met twee zetels in de Rotterdamse gemeenteraad. Na de overstap van Leefbaar Rotterdam-raadslid Mo Anfal afgelopen zomer, zijn dat er nu drie. Nida wilde al langer de stap zetten naar andere gemeenten, maar groei is volgens partijvoorzitter Gerdan ‘geen doel op zich’: hij zegt dat de partij aansluiting zoekt bij mensen die met initiatieven komen die bij de visie van Nida passen. “Eerst moet er een partijstructuur staan, voor we deelnemen aan verkiezingen.”

De partij heeft de afgelopen tijd potentiële raadsleden opgeleid. Naast Den Haag heeft de partij lokale afdelingen opgericht in Amsterdam, Utrecht, Breda, Gouda en Alphen aan den Rijn. Die moeten in de toekomst deelnemen aan de verkiezingen in die steden.

Bij de komende raadsverkiezingen doen er meer partijen dan ooit mee die zich richten op Nederlanders met een migratie-achtergrond. Denk heeft aangekondigd in elf steden deel te nemen. In Amsterdam, Utrecht, Schiedam en Veenendaal zijn al lijsten gepresenteerd. In Roermond en Alkmaar is de partij al in de raad actief, door overgestapte oud-PvdA’ers. In Lelystad is een lijsttrekker bekendgemaakt. In Deventer, Enschede en Zaanstad is deelname aangekondigd en Arnhem is Denk een samenwerking aangegaan met een lokale fractie.

'Afrofobie'

In Rotterdam kondigde vorige week ook de partij U-buntu Connected Front deelname aan de raadsverkiezingen aan. De partij zegt zich te richten op Nederlanders met een Caribische of Afrikaanse achtergrond en wil strijden tegen racisme en ‘afrofobie’. In Amsterdam doet ook Bij1 mee, de partij van Sylvana Simons­­. Zij presenteerde gisteren de kandidatenlijst. Programmamaakster Sunny Bergman, oud-SP-senator Anja Meulenbelt en antropologe Gloria Wekker staan onder meer op de lijst.

Deze mensen beginnen dermate goed te aarden in Nederland, dat zij zelf partijen gaan oprichten. Dat is een harde vorm van burgerschap.
Rinus van Schendelen, politicoloog

Volgens politicoloog Rinus van Schendelen is het oprichten van eigen partijen een volgende stap in de emancipatie voor Nederlanders met een migratie-achtergrond. “Deze mensen beginnen dermate goed te aarden in Nederland, dat zij zelf partijen gaan oprichten. Dat is een harde vorm van burgerschap.” Hij vergelijkt de opkomst van de partijen met met de oprichting van socialistische en katholieke partijen een eeuw geleden. “Ook die kwamen op voor toen minderbedeelde groepen.”

PvdA en CDA

Tot enkele jaren terug stemden migrantengroepen massaal op de PvdA en in mindere mate op het CDA. Volgens Van Schendelen werden allochtonen in die partijen gedoogd, maar kregen zij nooit echte invloed. “Ze kregen een kleine portefeuille en mochten af en toe wat zeggen, maar veel ruimte was er niet.”